SVEČANO OTVARANJE MEET&EAT GASTROFESTIVALA:
19.10.2023. 11.00 SATI

Šta je zajedničko ajvaru, đuveču, ćevapima i kiflicama sa salom? Sasvim sigurno nijedno od nabrojanih ne može da nedostaje iz vojvođanskih ručkova. Ali možemo pomenuti još i kiselu supu, kompote, knedle sa šljivama i rakiju. Upoznajmo se sa poreklom, karakteristikama, omiljenim sastojcima i jelima vojvođanske kuhinje! Nema Vojvođanina koji među precima nema nekog ko se bavio poljoprivredom. Ovo je podneblje stočara i dom voća. Naše bake su kuvale i pekle isključivo od vojvođanskih proizvoda. Zvezda glavnih jela u Vojvodini je u svakom slučaju bilo neko jelo sa mesom, osim srede i petka, kad je osnovni sastojak bilo testo. Do danas se značajno promenio način ishrane ovdašnjeg stanovništva. Šta je sa slatkišima? Kakve deserte nam otkriva vojvođanska ravnica? Samo Vojvođani znaju da je uz pohovano meso najukusniji kompot od voća.

Udruženje Ravnica – uzgoj svinja rase mangulica Vojvodine i Udruženje za negovanje tradicija i umetnosti Nojček  organizuje Meet&;Eat Gastrofestival u centru grada Subotice.

POČETNA